Inspiratie
24-01-2024
Door: Corrie - Trouwen In
Ondertrouw? Meld je huwelijk op tijd aan!
Ondertrouw Dat is een heel ouderwets woord en strepen wij graag door. Eigenlijk bestaat ondertrouw ook niet meer;) Voorheen was het een speciale gelegenheid om jullie huwelijk aan te kondigen. Tegenwoordig is het alleen nog maar een 'online formaliteit'. Maar zeker niet onbelangrijk! Want als je jullie huwelijk niet minimaal twee weken van te voren aanmeld bij de gemeente, kan het hele feest niet door gaan.
Dus, als je ten huwelijk bent gevraagd en jullie willen officieel trouwen, is het online melden bij de gemeente wel een belangrijke stap om jullie voorgenomen huwelijk kenbaar te maken, juridische zaken te regelen en een trouwdatum vast te leggen. Het is een mooie en spannende fase in jullie relatie en de start van jullie huwelijksplannen.
Voordat je jullie huwelijk gaat aanmelden bij de gemeente waarin je trouwt zijn er nog wel een aantal dingen waar je op moet letten. Wij zetten ze graag voor jullie op een rijtje!
1. Getuigen
Voordat je jullie huwelijk online gaat aanmelden moeten jullie weten wie jullie getuigen gaan worden. Bij het invullen heb je namelijk, naast jullie eigen id/paspoort/rijbewijs ook die van jullie getuigen nodig (ook de achterkant). Samen moeten jullie minimaal 2 getuigen hebben en mogen het er maximaal 4 zijn. Dus denk vast na wie voor jullie deze speciale en belangrijke rol mag vervullen. En vergeet ze ook zeker niet op een leuke manier te vragen ;)
2. Jullie trouwambtenaar
Naast het kiezen van jullie getuigen mogen jullie ook jullie favoriete trouwambtenaar kiezen. Op de site van de gemeente waarin je trouwt stellen ze zich altijd even voor met een korte video of introductie. In plaats van een babs uit jullie gemeente kun je ook kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar! Het voordeel daarvan is dat ze veel meer tijd voor je nemen, je huwelijk écht persoonlijk maken en je ook nog eens kunnen ontzorgen bij het 'verplichte regelwerk'. Met jullie gekozen trouwambtenaar stem je ook uiteraard jullie trouwdatum af.
3. Trouwlocatie
Tot slot is het natuurlijk goed om te weten waar jullie willen trouwen en dat deze locatie ook vastligt voor jullie gekozen datum. Want ook dit moeten jullie aangeven bij het online aanmelden van jullie huwelijk. Elke gemeente heeft andere regels. In sommige gemeenten mag je overal trouwen en is elke plek dus een officiele trouwlocaties. Maar er zijn ook gemeenten die maar een paar officiële trouwlocaties hebben. Wanneer jullie in zo'n gemeente op een uniek plekje willen trouwen moet je hiervoor naast het bovenstaande ook een 'meldingsformulier buitenlocatie' toevoegen. Deze kun je ook vinden op de site van de gemeente waar je trouwt. Maar als je kiest voor een zelfstandig trouwambtenaar kunnen ze je daar ook bij helpen ;) Zij hebben het al veel vaker gedaan en weten precies wat ze moeten regelen.
4. Uitzonderingen
Ben jij of je aanstaande bruid/bruidegom in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heeft je aanstaande in het buitenland gewoond? Dan kan het zijn dat er misschien om documenten uit het buitenland wordt gevraagt voordat jullie kunnen gaan trouwen. Neem hiervoor contact op met de afdeling burgerzaken. Houd er dan ook wel rekening mee dat de procedure hierdoor langer (soms zelfs wekenlang!) kan duren.
Hopelijk hebben we je hiermee een beetje kunnen helpen en gaan jullie goed voorbereid het online aanmelden van jullie huwelijk van start. Ondanks dat het tegenwoordig meer een formaliteit is in plaats van een bijzondere gelegenheid zoals het vroeger was, mogen jullie hier natuurlijk nog steeds jullie eigen feestje van maken. Met een glaasje champagne of een lekker etentje. Succes en veel plezier met deze stap naar jullie grote dag!